Kultura


Kapela Presvetog Trojstva

          Prije svega treba spomenuti Kapelicu Presvetog Trojstva koja je izgrađena 1897.g.
U njoj se redovito obavljaju misna slavlja i okupljalište je vjernika Palinovca.

Kapela Presvetog Trojstva

          Kapelica je obnovljena 1994, 1995 godine od strane mještana Palinovca.

          19.03.1995.godine kapelica je u nedjelju, na dan Svetog Josipa, blagoslovljena od strane biskupa monsinjora Đure Kokše.

          Slijedeći citat, koji je uzet sa spisa koji je položen zajedno sa kamenom temeljcem, govori tko je, kako i na koji način izgradio kapelicu.

          "Iako je period od 1990. godine i nakon prvih slobodnih višestranačkih izbora dosta složen i težak jer nametnut je domovinski rat za Lijepu našu, naši mještani predvođeni Odborom za kapelicu u čijem su sastavu: g. Srpak Ivan, g. Orehovec Ivan, g. Horvat Đuro, g. Šipuš Tomo, g. Baranašić Stjepan i vlč. Markušić Stjepan župnik župe Sv. Juraj u Trnju, početkom 1994. godine započinju sa adaptacijom postojeće kapele koja je bila u prilično lošem stanju. Međutim, započetim prvim radovima, uslijed lošeg stanja, zidovi kapele su popustili i urušili se. Uslijed takovog iznenadnog rušenja postojeće kapele na sastanku mještana Palinovca osnovan je odbor za gradnju u čijem sastavu je Mjesni i Odbor za gradnju kapelice koji je pronašao rješenje kako izgraditi kapelu.

          Sama kapela izgrađena je dobrovoljnim sredstvima i prilozima Palinovčana, a i općina Donji Kraljevec nam je svojim financijskim sredstvima pomogla izgradnju. Izgradnja se odvijala na način da se novcem kupio materijal, a mještani Palinovca predvođeni zidarskim majstorom g. Sabol Josipom su taj materijal besplatno ugradili u kapelu."

Spomenik žrtvama drugog svjetskog rata

Spomenik žrtvama drugog svjetskog rata

          Godine 1962. podignut je spomenik žrtvama drugog svjetskog rata.

Pil Svetog Roka

Pil Svetog Roka

Kip Žalosnog Isusa

Kip žalosnog Isusa

Raspelo

Raspelo

Područna škola Palinovec

          Područna škola izgrađena je radom mještana 1954./55. godine a danas je pohađaju naša djeca od 1. do 4. razreda, dok od 5. do 8. djeca idu u školu u Hodošan, te u sklopu škole djeluje i mala škola. Pogledajte sliku škole.

Danas za potrebe mještana svaki tjedan jedanput dolazi bibliobus knjižnice i čitaonice Čakovec.